Til nettbutikken >

Kan jeg få støtte til smarthusløsninger?

Du visste kanskje ikke at du kan få dekket opp til litt av kostnadene når du installerer et varmestyringssystem i ditt hjem? Det kan du.

Det er flere veldig gode grunner til å installere et varmestyringssystem hjemme. For det første er det mer praktisk enn å styre varmeelementene dine manuelt, for det andre sparer du penger og sist men ikke minst sparer du miljøet.

Last ned gratis ebok: Slik kommer du i gang med smarthus

Ved å bruke mindre strøm, bidrar du til et grønnere samfunn. Dette er av stor interesse for ENOVA, et statsforetak som gir støtte til gode energiløsninger for klimaets skyld. Og siden oppvarming er noe av det som krever mest strøm, er et varmestyringssystem en av de beste energiløsningene som finnes.

Det lar deg automatisk senke temperaturen i rom som ikke brukes når du ikke er hjemme, eller når du sover. De mer avanserte smarthusløsningene lar deg også koble ut kjøkkenapparater og lignende som ikke er i bruk, og kan i tillegg kobles opp mot alt fra vannsystem til ventilasjon.

Når hver eneste grad du senker innetemperaturen med fører til en 5% energireduksjon, sier det seg selv at det er strøm å spare.

Ikke dårlig. Men hva er kriteriene?

(pr 22.02.2019)

 • Varmestyringssystemet skal være installert i din helårsbolig eller fritidsbolig i Norge
  • Støtten forutsetter at du er juridisk eier av boligen hvor tiltaket er gjennomført.
  • Dersom du eier mer enn en bolig eller fritidsbolig kan du få støtte til tiltak i disse så lenge formålet med boligene ikke er utleievirksomhet.
 • Systemet skal, fra sentral enhet i boligen og/eller via nettbaserte portaler, tidsstyre temperaturen i minst tre soner og kontrollere dem uavhengig av hverandre •
 • Dersom anlegget krever inngrep i elektrisk eller vannbårent varmeanlegg, må arbeidet være utført av personer som har nødvendig utdanning og autorisasjon
  • Dette er viktig fordi vi ønsker at du får riktig installasjon av utstyret, og dermed den kvaliteten du betaler for. I tillegg får du reklamasjonsrett og eventuelt garantier som sikrer anlegget ditt. (Les også hva du bør spørre elektrikeren om her)
 • Du kan ikke motta annen offentlig støtte til samme tiltak, eller ha mottatt støtte til varmestyringssystem i samme bolig tidligere
 • Fakturadokumentasjon for varmestyringssystemet, inkludert installasjonskostnader, må være datert innenfor de siste 18 månedene

Når jobben er gjort, kan du sende inn dokumentasjon på installasjon og kostnader til ENOVA. De dekker da 20% av alle dokumenterte kostnader du har hatt for hele smarthusløsningen, med en maksgrense på kr 4000.

Verre er det altså ikke. Du får et smartere hjem, et sunnere klima, og en mer fornøyd lommebok. Lykke til!

Annet relatert: 

> Les mer på Enova
> Hva koster et smarthus?
> Riktig smarthusløsning for ditt hjem
> Slik styrer du et smarthus

Kategorier