Til nettbutikken >

Hva bør du spørre elektrikeren om når du skal ha smarthus?

I tillegg til å forhøre seg med smarthusleverandøren din, er det lurt å stille noen spørsmål til elektrikeren som skal installere løsningen.

Kablet eller trådløst?

Det er to hovedkategorier innen et smarthusoppsett, og det er kablet eller trådløs kommunikasjon mellom de monterte smarthusproduktene. Noen vil påstå at trådløst alltid er enklest, men dette er som oftest aktørene som utelukkende selger trådløse produkter.

Lampene dine, for eksempel, krever fortsatt kabler – det er bare kommunikasjonen enhetene imellom som går helt trådløst. I tillegg kan trådløs kommunikasjon falle ut som følge av dårlig forbindelse eller kolliderende signaler fra naboen på samme frekvens. Så om ikke et kablet anlegg krever for mye jobb, er dette ofte den beste løsningen. Da kan du plassere alle modulene i sikringsskapet, og med kabler ut til lys og varme og så videre. Dette vil også gjøre eventuelt fremtidig servicearbeide enklere og raskere.

Hør med elektrikeren hva som egner seg best for den løsningen du har valgt, og hvor mye jobb det vil være for ham å ta det hele henholdsvis trådløst eller kablet, eller til og med som en kombinasjon.

Hvilke standarder fungerer sammen?

Siden smarthusteknologi er en del av et nytt og voksende marked, er det mange konkurrenter om beinet. KNX, Zigbee, Z-wave, EnOcean, DALI, XComfort og vår egen HDL BusPro. For å gjøre det hele vanskelig, fungerer de fleste av disse systemene ikke sammen i det hele tatt. Selv innenfor den populære trådløse Z-wave varianten er det mange enheter som ikke er i stand til å kommunisere med hverandre.

Når elektrikeren skal koble opp alt sammen, pass derfor på at enhetene kan kommunisere seg imellom, og ikke bare at hver enkelt modul fungerer godt på egen hånd. Dette er selvsagt også en del av leverandørens ansvar, men det er tross alt elektrikeren som skal få alt opp og gå.

Hvordan ivareta sikkerheten?

Elektrikeren er så klart viktig hele veien, men særlig når du skal legge opp teknologi som krever 230V. Da har du ikke engang lov til å installere selv, men må ha en fagperson. En profesjonell elektriker vil kunne beregne hvor kraftige de forskjellige smarthusenhetene kan være uten å overbelaste anlegget. Det er derfor smart å høre med elektrikeren på forhånd når du velger en helhetlig løsning for hjemmet ditt, ikke bare etterpå.

Når vi først er inne på sikkerhet vil vi også minne om å sikre all kommunikasjon mellom enhetene. Du vil ikke at smarthuset ditt skal ligge tilgjengelig ute på nett for alle med grunnleggende hackerkunnskap. Har du for eksempel en app som styrer huset ditt, og kanskje til og med alarmsystemet, er det utrolig viktig at kommunikasjonen er kryptert. Dette er ting som smarthusleverandøren kan ordne, slik at elektrikeren skal få slippe å ta ansvar for akkurat den biten.

Kategorier
Lagre handlekurv