Til nettbutikken >

Hva er et smarthus?

Du har kanskje hørt mye snakk om smarthus. Men hva er egentlig et smarthus? Som en profesjonell leverandør av smarthusløsninger vil vi gjerne forklare.

Smarthus er et bredt begrep som mange leverandører bruker. Men enkelt fortalt handler det om å sette sammen forskjellig elektronikk som samarbeider om å automatisere hjemmet ditt for å utføre oppgaver så enkelt som mulig.

Lys som tilpasser seg tid og anledning, automatisk styring av varme, varsling når barn kommer hjem fra skolen, egne innstillinger for hvert rom avhengig av hvem som skal bruke det – listen bare fortsetter. Det klassiske “Fremtidens Hus” er endelig blitt tilgjengelig for alle – også prismessig.

Last ned gratis ebok: Slik kommer du i gang med smarthus

Hvordan fungerer det?

For å gjøre hjemmet ditt til et smarthus trenger du fire deler:

  • Betjening: Smarte brytere, paneler og brukervennlige apper, som enkelt og oversiktlig styrer hjemmet ditt akkurat slik du vil.
  • Sensorer: Forskjellige enheter som registrerer bevegelse, temperaturendring, lysstyrke og en hel del andre ting. Sensorer gir boligen ditt informasjonen det trenger for å tilpasse seg automatisk.
  • Server: Hjernen som styrer det hele er en liten datamaskin som sender beskjed til de forskjellige komponentene basert på hva du ber den om eller har programmert den til. Den ligner en liten ruter, og kan ofte plasseres diskré i sikringsskapet ditt.
  • Aktuatorer: De forskjellige elektriske komponentene som faktisk utfører jobben. En aktuator kan for eksempel dimme lys, styre varme, eller sende signaler til andre aktuatorer igjen. Dette kan gjøres både trådløst eller gjennom kabel.

Kan jeg kjøpe elementene separat?

Det er mulig å kjøpe rimelige løsninger som for eksempel monteres bak lysbrytere og stikkontakter og styres enkeltvis. Selgerne av disse kaller dette gjerne smarthus, men hvis du ønsker et smarthus som du kan bygge videre på fremover bør det velges en leverandør som leverer komplette smarthussystemer. De enkle løsningene har sjelden samme fleksibilitet, og vil ikke kunne kommunisere med andre leverandørers komponenter. Dette fordi de enklere løsningene benytter forskjellige teknologier og plattformer.

Så sant det ikke er snakk om kun veldig enkle løsninger som drives på batteri, må kobling av aktuatorer (elektronikken) og brytere utføres av elektrikere. Det er veldig begrenset hva man har lov til å gjøre selv. Men ved å benytte profesjonelle montører får man mye større mulighet til å koble sammen alle delene av boligen. Da vil lys, varme, AV-anlegg, gardiner, løsninger for å spare strøm og andre ting du har koblet til kunne styres oversiktlig både enkeltvis og samlet.

Hvilke muligheter gir et smarthus?

  1. Velvære og komfort – en bolig som tilpasser seg beboerne og bruksmønsteret i hjemmet. Mange funksjoner lar seg styre automatisk til gitte tidspunkter, det er enkelt å slå av alt lys fra én bryter, det kan lages scener som styrer flere ting samtidig. Med mobilen din har du full oversikt og kan styre alt i boligen fra hvor enn du er.
  2. Sikkerhet: Motta varsler på SMS så fort barna kommer hjem fra skolen, og få huset til å simulere at noen er hjemme når dere er på hytta. Engstelig for om du husket å skru av ovnen når du er halvveis til Tjøme? Bruk en app til å dobbeltsjekke, og skru den av fra bilen.
  3. Energisparing: Aldri bekymre deg for høye strømregninger igjen. Boligen passer selv på å skru av lys og varme i rom som ikke brukes, og tilpasser seg automatisk hvor varmt eller mørkt det er ute. Les også: Kan jeg få støtte til smarthusløsninger?
  4. Stil: Kombiner smarthus med styring av LED-belysning i flere farger, som kan gi en lang rekke spennende og stilige effekter. Da kan du raskt endre rommenes karakter ved å forandre varme- temperaturen og fargen på lysene fra mobilen din eller fra panelet på veggen. Du kan også sett det opp til å endre seg automatisk, f.eks. avhengig av tid på døgnet, spesiell dager eller anledninger.
  5. Fremtiden: Med en profesjonell smarthusløsning i bunn er det lett å ta i bruk nye muligheter etter hvert som de kommer på markedet. Det meste kan tilrettelegges for deg så lenge du har en formening om hvilke ønsker du har. Når det gjelder smarthus er det nesten bare fantasien som setter grenser. Ring oss gjerne for å avtale en gjennomgang av alle mulighetene i våre showrom på Alfaset i Oslo.La oss gi deg inspirasjon og idéer til hvordan du kan forme en virkelig gode løsning for ditt  hjem.  Les mer om smarthus funksjoner og muligheter
Annet relatert:
> Skal du velge trådløs eller kablet?
> Smarthus uten å skifte brytere
Kategorier
Lagre handlekurv