Riktig belysning har veldig mye å si for hjemmet, og kan påvirke både humør og stemningen. Les om hvordan du kan bruke blant annet belysing med farger til å skape unike atmosfærer i hjemmet ditt og hvordan du enkelt styre det.
Ikke et vondt ord om eggeskallhvite vegger med eggeskallhvitt lys, men vi har kommet et langt stykke siden Thomas Edison oppfant lyspæren. Med hjelp av riktig belysing kan du endre atmosfæren i hjemmet med et tastetrykk, alt etter humør eller omstendigheter. Lag fargespill i stuetaket, skap den perfekte arbeidsbelysningen, eller gjør lyset varmt og hjemmekoselig når du skal ha gjester. Styringen kan gjøres som del av en smarthusløsning eller manuelt fra paneler, fjernkontroll eller app i et enkelt LED-styringssystem.
Last ned gratis ebok: Slik kommer du i gang med smarthus
Det finnes en rekke spennende scener du kan lage ved å kombinere lys og farger. Vi har her samlet noen forslag, men husk: bare fantasien setter grenser.
Natten senker seg, og hjemmet ditt hjelper deg ved å sakte senke lysstyrken i løpet av kvelden til du er klar for en god natts søvn. Hvis du må opp i løpet av natten kan sensorer lyse opp veien for deg med dempet lys, som automatisk skrur seg av etter deg. Hvis du vil gå ekstra vitenskapelig til verks kan du velge å bruke rødt lys til dette, som er bevist å ikke ødelegge søvnrytmen i samme grad som hvitt. Slik kan du våkne uthvilt neste morgen, i hvert fall om du følger tipsene under neste punkt.
Å stå opp tidlig midt på mørkeste vinteren er ingens favorittopplevelse. Skap en mer behagelig oppvåkning gjennom å la varmt “sollys” skinne inn i rommet, så kroppen din kan venne seg til at en ny dag har begynt. Med såkalte kelvin-grader kan du nemlig endre varmen på lyset samtidig som du endrer lysstyrken, slik at det minner mer om naturlig lys.
Dette kan selvfølgelig brukes overalt i huset, så for eksempel lyset er kaldt og tydelig hvis du skal ha hjemmekontor, mens det blir varmere og lunere mot kvelden, når du skal slappe av og ha fri.
Når middagen er servert, er det ofte fint å skru av eller dempe lysene rundt, slik at middagsbordet havner i sentrum. Husk at belysningen ikke nødvendigvis bare trenger å installeres i taket, men kan plasseres for eksempel øverst under benkeplater eller hvor du måtte ønske. Ved å la lyset komme nedenfra kan du imitere følelsen av peislys eller levende lys, gjerne også i varme oransje toner. Hvis du vil ha stemningen mer romantisk skal visstnok rødt lys være veldig flatterende, da det myker opp trekkene våre. Vi bare nevner det…
Når du har venner over for festlige lag har du tillatelse til å leke deg, og det er kanskje her belysningen kommer aller tydeligst til sin rett. Demp hovedbelysningen, og fremhev baren, matbordet, eller sofagruppen. Skap undervannsstemning med akvamarin eller lilla lys, eller lag spennende skygger ved å bare lyse opp deler av veggen.
Du kan til og med (med en skikkelig styrings løsning) programmere lysene til å konstant endre farge, alt avhengig av hvor subtilt eller ekstravagant du liker det.
Lys kan være en genial måte å fremheve de forskjellige detaljene i huset ditt. Plasser små lysstriper ved hvert trappetrinn for å gjøre trappen til vakkert interiør i stedet for bare en vei mellom etasjer. Trekk oppmerksomheten mot et maleri på veggen du er spesielt stolt av, og kanskje se hvordan det ser ut når belysningen skifter farge?
Du kan så klart variere hva du ønsker å fremheve. Lysene i seg selv er nok til å totalt endre hjemmets karakter, uten å måtte hale og dra møbler frem og tilbake mens du ommøblerer.
Det er ikke bare for å skape et godt miljø for deg selv og dine at belysing er effektivt. Det er også en fordel om lyset kan settes i feriemodus, som gjør at lyset skru seg av og på som om noen fremdeles skulle bodd der, for å overbevise tyver og kjeltringer.
Dette kan enkel gjøres for eksempel med hjelp av stikkontakter med timer eller med hjelp av et smarthus styringssystem. En ulempen med de fleste timere er at tidspunktene vil hele tiden være de samme, noe som er lett å gjennomskue hvis noen holder boligen under oppsikt.
Smarthusløsninger har ofte astrour funksjon, som lar deg velge at for eksempel utelys skrus av og på avhengig av soloppgang og solnedgang i stedet for et fast tidspunkt. Dette gjør det mye mer naturlig og er spesielt nyttig for oss som bor i Norge med store forskjeller på soloppgang og solnedgang på de forskjellige årstidene.
Vi har her tatt for oss lyssetting, men hvordan styre det?
Ønsker du kun å manuelt styre belysninger, så har vi et stort utvalg smarte styringløsninger som er perfekt for dette. De lar deg styre alt av belysing, på en enkel og grei måte.
Hvis du vil lage litt mer avanserte oppsett som er tilpasset dine aktiviteter, vil du trenge en smarthusløsning. Les mer om HDL Buspro smarthus.
Det kan i tillegg gi deg mulighet til å styre en rekke andre ting i boligen din, som for eksempel varme, ventilasjon, solskjerming, osv. De forskjellige rutinene kan ofte kobles mot hverandre. Så når du kommer hjem på kvelden er det ikke bare behagelig belysning, men i tillegg er gardinene er trukket for, musikken er på og det er varmt og godt i boligen din.
Vil du ha hjelpe med å finne en løsning som passer for ditt prosjekt, ta kontakt!
Annet relatert:
> Hvordan styre smarthuset ditt
> Riktig smarthusløsning for ditt hjem